Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Moskva naredila firmama da najmanje 30 posto uposlenika radi od kuće

MOSKVA, 13. oktobra (FENA) - Rusija je u utorak izvijestila o rekordno visokim dnevnim slučajevima koronavirusnih infekcija i smrtnih slučajeva, što je povećalo ukupan broj zaraze na 1.326.178, ali su vlasti rekle da ne planiraju nametati blokade širom zemlje.

Anna Popova, voditeljica službe za sigurnost potrošača, izjavila je u utorak da Rusija ne vidi potrebu za uvođenjem ograničenja na privredne aktivnosti, prenosi Reuters.

“Unatoč sve većem broju slučajeva, danas u Rusiji ne govorimo o blokiranju ekonomije, obustavljanju nekih poslovnih aktivnosti, nekih sektora ekonomije, jer ne vidimo razlog za to”, rekla je Popova u izvještajima ruskih novinskih agencija.

Njezine izjave dolaze dan nakon što je Kremlj rekao da bi Rusija mogla biti fleksibilnija u odgovoru na COVID-19 nego ranije ove godine kada je nametnula blokadu.

U razgovoru s novinarima u ponedjeljak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija imala više manevarskog prostora nego ranije u pandemiji zbog boljeg liječenja, više bolničkih kreveta i provjerenog sistema za borbu protiv virusa.

Moskvu, glavni grad, najviše je pogodio COVID-19. Grad s gotovo 13 miliona stanovnika, koji je u utorak zabilježio 4.618 novih slučajeva, otvorio je dvije privremene bolnice i naredio firmama da najmanje 30 posto osoblja radi na daljinu, od kuće.