Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Turska domaćin sastanka šefova diplomacija regionalnog foruma SEECP-a

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) održat će se u petak u turskom mediteranskom gradu Antaliji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastankom će predsjedavati Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, koja je u julu preuzela ulogu jednogodišnjeg predsjedatelja tog regionalnog foruma.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da će na sastanku biti razgovarano o regionalnim temama, zajedničkim izazovima i načinima jačanja regionalne saradnje u jeku pandemije COVID-19.

U saopćenju se navodi da će se Cavusoglu na marginama sastanka SEECP-a odvojeno sastati sa kolegama iz članica tog foruma, a da će biti održani i trilateralni sastanci Turska-Bosna i Hercegovina-Srbija i Turska-Bosna i Hercegovina-Hrvatska.

Turska je zemlja koja ima snažne političke, ekonomske, ali i duboke historijske i kulturološke veze sa zemljama Balkana, a SEECP-om je predsjedavala i 1998. i 2009. godine.

SEECP je regionalni forum koji je 1996. godine osnovan s ciljem jačanja saradnje među zemljama jugoistočne Evrope, a broji ukupno 13 članica.