Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Uragan poharao Kubu, dvoje mrtvih, cijeli otok u totalnom mraku. Sad prijeti Floridi

Kuba je potpuno bez struje nakon što je uragan Ian pogodio zapadni dio otoka, objavila je kubanska vlada.

Dvije su osobe poginule, a zgrade su oštećene diljem zemlje.

“Električni sustav doživio je potpuni kolaps”, rekli su dužnosnici, nakon što jednu od glavnih elektrana ne mogu vratiti u pogon.

Na kubanskoj državnoj televiziji čelnik uprave za električnu energiju objavio je da je došlo do nestanka struje na cijelom otoku kao rezultat kvara nacionalnog električnog sustava, ostavljajući 11 miliona ljudi u mraku.

Novinar državne novinske agencije izvijestio je da se termoelektrana Antonio Guiteras nije mogla sinkronizirati. Sa sjedištem u Matanzasu, 100 km istočno od glavnog grada Havane, Antonio Guiteras je najvažnije energetsko postrojenje na Kubi.


“Bilo je apokaliptično, prava katastrofa”
Vlasnik poznatog proizvođača cigara Finca Robaina na društvenim je mrežama objavio fotografije pustoši koju je uragan napravio na farmama duhana.
“Bilo je apokaliptično, prava katastrofa”, napisao je Hirochi Robaina.

Mayelin Suarez, stanovnica mjesta Pinar del Rija, rekla je da joj je ponedjeljak navečer, kada je pogodila oluja, bila najmračnija u životu.

“Skoro smo ostali bez krova na kući”, rekla je za Reuters. Moja kći, suprug i ja smo ga svezali konopcem da ne odleti”, prenosi BBC.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel posjetio je taj dio Kube i obećao da će se izdići iznad nedaća, tvitalo je kubansko predsjedništvo.

Uragan treće kategorije, s brzinom vjetra do 195 km/h (120 mph), sada prijeti Floridi.
Stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva napuštaju svoje domove prije dolaska uragana Ian koji je na putu prema Floridi i očekuje se da će udariti o obalu u srijedu navečer, uz razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne padavine.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima a prema procjeni Nacionalnog centra za uragane Ian bi najvjerojatnije trebao stići do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među umirovljenicima i turistima.

Izvor: Index.hr